Afbeelding

Ons Marij vertelt: Men skattie hed een lintje gehad

Algemeen

Vrijdag 26 april was de lintjesregen in Helmond en menne André was erbij. We hebben 2 intense, geweldige dagen gehad. Waar zal ik is beginnen. 

Ow ja, mee een rectificatie, want ons Marij maakt ook wel is een fout(je). Ik had in men column gezee dat de koning te gast was in Maastricht in plaats van in Emmen. Dom, ik weet het, ons Wendy van de redactie had veel telefoontjes gehad, nou weten we in ieder geval da jullie goed men column lezen. Ik zie het als een soort test van letten ze wel goed op. Nee hoor, ik zat er gewoon hullemaal naast, nogmaals sorry. 

Terug naar vrijdag. Rood-Wit ‘62 hed un lintje aangevraagd vur menne André voor 46 jaar vrijwilligerswerk, alles wat in de club voorkomt is wel is door André gedaan om de lange lijst in te korten.

André is een Roodwitter in hart en nieren, dat weet iedereen. Vrijdag 26 april overviel onze burgemeester hem in de kantine onder de noemer dat de gemeente het complex kwam controleren. Ze kwam aanrijden in een grote zwarte auto met een kroon op de motorkap en veel oranje en toen ze binnenstapte dacht André ‘wat komt de burgemeester hier doen’ en vroeg haar ‘kom jij hier de boel inspecteren?’ Maar daarna viel het kwartje en snapte hij dat ze voor hem kwam, nuchter als André is liet hij alles over zich heen komen. Die middag gingen we naar het Huis voor de Stad, waar André zijn lintje kreeg. Familie en Roodwitters waren getuige hiervan.

Geweldig goed was alles geregeld, een dikke pluim voor de burgemeester en zeker ook voor haar organisatieteam dat hier een hele klus aan heeft gehad. Alle lintjes waren dik verdiend, maar er was 1 lintje waar de hele zaal stil van was, dat was het lintje voor Karla Eefting, een mantelzorger van de bovenste categorie. De hele zaal was stil en menig traantje werd weggeveegd. 

Ik moest natuurlijk nog wel effe een foto mee onze burgemeester en André vur bij dees column. Da ge niet denkt dat deze pose men idee was (het zou zeker kunnen), nee deze pose was Elly haar idee, waar ik me helemaal in kon vinden. Ze zei ‘Marij, voetje omhoog’ en dit was het resultaat. Wat zullen we deze geweldige burgemeester straks gaan missen. 

Na dit spektakel gingen we naar huis, waar onze lieve buren alles in orde hadden gemaakt voor een hapje en drankje met ons gezelschap. 

Dag 2, ja zoiets duurt 2 dagen, want op Koningsdag begint de dag vur iemand met een lintje met een soort van reünie. In het Speelhuis komen elk jaar alle mensen met een koninklijke onderscheiding bij elkaar en dan worden ook de nieuwe onderscheiden Helmonders voorgesteld. Die morgen kregen we een film te zien over de dag van de overval en de lintjesuitreiking die ook online op de website van de gemeente te zien is. We doen samen een drankje en buurten met elkaar. We sloten deze morgen buiten af met een serenade van Harmonie Amicitia uit Brouwhuis en daarna ging iedereen naar huis, ook dit was een mooie en gezellige bijeenkomst. 

Voor iedereen die vrijwilligers kent die al keilang, heel lang vrijwilligerswerk doen, vraag dat lintje aan, daar is het gewoon voor en ja het is papierwerk, maar besef dat het voor dieje vrijwilliger een ENORM stuk waardering is die met geen pen te beschrijven is. We willen ook meer vrouwen zien die lintjes gaan krijgen, want die zijn flink in de minderheid. Ook is er in Helmond de vrijwilligerspenning aan te vragen, mochte dat niet weten.

Via onze burgemeester hoorde ik dat onze koning graag meer lintjes zou willen uitreiken aan langdurige mantelzorgers, ook die verdienen dat en vaak wordt dit allemaal als vanzelfsprekend beschouwd, maar dat is het niet. Zo’n lintje aanvragen duurt bijna een jaar, dus vur volgend jaar nu beginnen.

Het was een weekend met een gouwen randje voor ons, we willen iedereen bedanken die hieraan mee heeft gewerkt. Het was GEWELDIG, keibedankt. 

Fijn weekend.